Minoriti

O NAŠEM USTANOVITELJU

 

Sv. Frančišek se je rodil v trgovski premožni družini leta 1182 v Assisiju. Po brezskrbnem otroštvu mu je bila na široko odprta pot v svet trgovanja, zaslužka in zabave. Njegov korak se je zaustavil, ko je v gobavcu odkril Boga ljubezni. Evangelij je postal njegovo vodilo. Začel je novo pot, za mnoge ljudi noro in nesmiselno. Ravno po tej poti »izgube« je postal mož vere, kreposti in ljubezni. Mnogi so zahrepeneli po tem evangeljskem načinu življenja in mu začeli slediti.

Dve leti pred smrtjo je na gori La Verna prejel Kristusove rane – znak Jezusove ljubezni. Pokopan je v Assisiju, kamor romajo ljudje iz celega sveta.

Prvi Frančiškovi sopotniki so bili poznani kot »fratres minores« ali manjši bratje. V nemško govorečih deželah in tudi pri nas se je do danes ohranilo ime minoriti, ki nas veže na ustanoviteljeve korenine. V francosko govorečih deželah nas poznajo kot »Cordeliers«, v angleško govorečih pa kot »Greyfriars« (sivi bratje zaradi sive redovne obleke) ali »Conventuals« zaradi poudarka na skupnem bratskem življenju.

 

 

KAKŠNO JE NAŠE ŽIVLJENJE?

 

Ne glede na to, ali smo bratje ali duhovniki,

živimo skupaj kot bratje.

Združuje nas življenje evangeljskih svetov uboštva, čistosti in pokorščine. Drug drugega in ljudi, h katerim smo poslani, podpiramo s skupno in osebno molitvijo. Po Frančiškovem zgledu nam ni tuja nobena dejavnost.

 

NAŠE POSLANSTVO V SLOVENIJI

 

- Vodimo župnije in romarsko svetišče na Ptujski Gori.

-  Duhovno oskrbujemo Frančiškov svetni red (FSR), Frančiškovo mladino (FRAMA) in Frančiškove otroke (FO).

-  Pri Sveti Trojici v Halozah ponujamo duhovne programe za birmance in druge skupine ter v poletnih mesecih prirejamo tabore za otroke in mladino.

-  Vodimo ljudske misijone in osebno vodene duhovne vaje.

-  Smo odprti za misijone; naša misijonarja delujeta v Turčiji in Zambiji.

-  Organiziramo romanja:

 

-  postopinjah sv. Frančiška v Asissi,

-  po poteh sv. Maksimilijana Kolbeja na Poljsko.

 

- Z nami se lahko srečate po naših samostanih na Ptuju, Vidmu pri Ptuju, Ptujski Gori; v Piranu, Ljubljani in Olimju; v Svečah na avstrijskem Koroškem; pri Trojici v Halozah ter župnijah: Dornava, Prežganje in Javor.

 

 

KO TE POKLIČE LJUBEZEN

 

»Gospod, kaj želiš, da storim?«

Je vprašanje, ki ga mlad in nemiren Frančišek iz Assisija zastavi Gospodu z željo, da bi zaživel polno in srečno življenje.

Frančišek vse bolj postaja pozoren na glas Boga. V molitvi in poslušanju Božje besede z navdušenjem sprejme povabilo Gospoda in mu sledi.

Če tudi tvoje srce išče voljo Boga, če te privlači in zanima način življenja manjših bratov minoritov, smo dosegljivi na:

 

robert.horvat@rkc.si

toni.brinjovc@gmail.com

damjan.tikvic@rkc.si

 

SLOVENSKA MINORITSKA PROVINCA SV. JOŽEFA

Minoritski trg 1

2250 Ptuj

 

Tel.: 059 073 100

 

Ko te pokliče Ljubezen, ji sledi,
čeprav je Njena pot strma in težka.

In kadar te vzame na svoje peruti, se ji prepusti …

(po K. Gibranu)

 

MINORITI V SLOVENIJI

 

MINORITI PO SVETU

                generalni minister

                dokumenti reda

Zadnji dogodki