PREKRIVAMO STREHO

ŽUPNIJSKE CERKVE SVETE TROJICE – 2. del

 

Spoštovani!

Zahvaljujemo se Vam za Vašo velikodušnost, ki ste jo izkazali pred dvema letoma pri obnovi strehe (glavne ladje in obeh stranskih kapel) župnijske cerkve Svete Trojice.

 

Drage Trojičanke, dragi Trojičani!

Pred vsemi nami je nov velik izziv. Na novo bi bilo nujno trebaprekriti streho na zvoniku in prezbiteriju, s katerih že odpada opeka, kar med drugim predstavlja tudi zelo resno in veliko nevarnost za mimoidoče. Ker je na strehi čedalje manj kritine, prihaja na veliko žalost tudi do zamakanja in nezaslišanega propadanja znamenitih in neprecenljivih fresk našega slikarja Franca Gornika, ki se je svojega dolgoletnega umetniškega snovanja lotil okrog leta 1900.

Trojiška cerkev je zaradi svoje hvalevredne zunanjosti, še bolj pa zaradi nadpovprečno bogate notranjosti, izreden primerek kulturne dediščine. Hkrati je ponos in tiho pribežališče vsakega izmed nas ter skupen dom vseh faranov naše čudovite haloške občine Podlehnik.

Nanjo smo lahko odkrito ponosni, zato vanjo radi povabimo tudi romarje in druge obiskovalce ter jim jo razkažemo. Naši predniki so za cerkev lepo skrbeli vse od leta 1654, ko je bil položen temeljni kamen. Po 364 letih je še vedno umeščena v krasno okolico in obdana z neštetimi čari neprecenljive haloške pokrajine. Vse to je odraz pridnih in marljivih rok ter odrekanja Haložanov.

Danes mi prevzemamo prijetno odgovornost, da jo ohranimo zase in za naše otroke, vnuke. Haloškemu človeku nikoli ni bilo lahko, a z dobro voljo, požrtvovalnostjo, s pesmijo na ustih in s srčno predanostjo je vedno zmogel vse.

Tudi sedaj bomo zmogli!

Z novo kritino bomo našo haloško lepotico zaščitili za približno100 let.

Celotna investicija znaša okrog 85.000 €. Patri iščemo različne rešitve, zato nam je že uspelo zbrati nekaj sredstev. Obračamo se tudi na Vas. Manjka nam še približno 30.000 €. Za skupno dobro naj bi vsako gospodinjstvo darovalo vsaj 50 € (kar pomeni 1 € na teden, ki bi se mu odrekli za našo skupno božjo hišo).

Kdor bi mogel darovati več kot 50 €, lahko postane boter in prejme:

 

- bronasto opeko za darovanih 200 €,

- srebrno opeko za darovanih 350 €,

- zlato opeko za darovanih 500 €,

- diamantno opeko za darovanih 1000 €.

 

V aprilu in maju se bodo na Vašem domu oglasili člani pastoralnega in gospodarskega sveta župnije.

Sredstva lahko nakažete tudi na TRR:

         SI56 0443 0000 3195 003 s pripisom »DAR«,

ali jih v več obrokih prinesete v župnijsko pisarno, kjer bo vsak dar skrbno in hvaležno zabeležen v knjigo darovalcev.

Zahvaljujemo se Vam za Vašo širokosrčnost, ki jo boste izkazali s svojim darom za prepotrebno obnovo strehe na naši cerkvi Svete Trojice v Halozah.

 

Blagoslovljene in doživete velikonočne praznike.

 

Samostanska skupnost Svete Trojice,

p. Benjamin, p. Andrej in p. Damjan

 

 

7 ALARMOV, KI OPOZARJAJO, DA VAJINA INTIMA UMIRA

Ko začnete opažati alarme, ki kažejo, da vajina intima umira, je gotovo – takrat skupaj z njo umira tudi vajin odnos.

kriza v intimnosti

Ali kot par rasteta? Tako kot kjerkoli drugje je tudi v odnosu pomembno, da napredujemo. Če ne rastemo, umiramo. To velja za vsak vidik odnosa, vključno z vajino intimnostjo. Obstajajo opozorilni znaki, ki svarijo, da je nekaj narobe. Modri pari so pozorni nanje in ukrepajo, ko jih opazijo.

1. UPAD (NE-INTIMNIH) DOTIKOV

Čeprav pri besedi intima najprej pomislimo na spalnico, se prvi znaki umiranja kažejo izven nje. Dotik je eno najvidnejših znakov, da je par medsebojno intimno povezan.

Držanje za roke, objem, božanje po laseh, poljub na čelo … Vse to so dotiki, ki jih par potrebuje. Izogibanje tovrstnih dotikov, pa četudi na nezavedni ravni, je prvi znak, da svetijo rdeče luči.

2. IZOGIBANJE OČESNEMU STIKU

Eden od pokazateljev, da si nekdo želi romantičnega odnosa z drugim, je dolgotrajen stik z očmi. Če nas nekdo ne privlači, pogled hitro umaknemo, ko pa nam je nekdo všeč, je naš očesni stik z njim mnogo daljši.

To smo zelo dobro vedeli v času, ko smo si dvorili. A ta pogled z leti ne sme ugasniti. Pari, ki so zelo povezani, bodo samo z očmi ugotovili, kaj misli zakonec. A imajo za seboj kar nekaj let vaje zrenja. Ko se začnete izogibati očem svojega zakonca ali ga ne želite pogledati, je to znak, da je nekaj hudo narobe.

Vzemita si dnevno par minut in si drug drugemu preprosto zrita v oči. Vajina povezanost bo rastla.

3. POMANJKANJE IGRIVOSTI, SPROŠČENOSTI

Vam je v družbi svojega zakonca prijetno? Se še znata pošaliti ali pa je vse samo še skrb? Zdravi pari se radi družijo. Skupaj se smejijo, šalijo, iščejo lepe stvari in skušajo iz težkih trenutkov potegniti nekaj uporabnega. Vsi vemo, da nam vsakodnevna rutina povzroča skrbi. A medtem ko izgubljamo sproščenost v odnosu, jo toliko bolj izgubljamo v intimi.

Poglejte, kdaj ste si nazadnje vzeli čas samo za vaju. Če je tega že dolgo, si ga le privoščite. In opazili boste razliko.

4. KO JE SPOLNI ODNOS SAMO ŠE DODATNA NALOGA

Dober spolni odnos je vedno takšen, da zakonca približa, ju naredi bolj povezana in intimna. Zato mora imeti dejanje samo tudi večjo razsežnost – duhovno in čustveno.

Ko spolni odnos ne predstavlja več tudi duhovne in čustvene komponente, ampak je zgolj telesni akt, pomeni, da smo se nekje na poti oddaljili. Čeprav se bosta vajini telesi dotikali, ne bosta povezana. Seveda nas ne more povezati čisto vsak spolni odnos, pa vendar, če vas v daljšem obodbju ne poveže nobeden, so vajine težave precejšnje.

Vzemita si čas in se pogovorita o vajinem spolnem življenju. Naj spolni odnosi ne bodo obveza, ampak trenutki, ki vaju trdneje povežejo in naredijo polne.

5. RAZMIŠLJATI ZGOLJ »O SEBI« IN NE VEČ »O NAMA«

Ko je par intimno zelo povezan, vsak izmed njiju razmišlja o skupnih stvareh, o njima. Skupne so sanje, skupna hiša, skupni hobiji, skupne želje, skupna prihodnost … Če pada intima, zakonca začneta razmišljati vsak zase in o sebi. Iz skupnih načrtovanj preideta vsak v svoje načrte. Beseda midva je le redko uporabljena.

Če pri sebi opazimo takšno razmišljanje, se vprašajmo, če se še čutimo povezane z zakoncem? Čisto normalno je, da se občasno počutimo neslišane ali nesprejete. Ampak ko začnemo razmišljati v ednini namesto množini, se moramo »priklopiti« nazaj na zakonca, drugače bo najin odnos prej ali slej ugasnil.

6. VAJIN POGOVOR TEČE LE OKOLI OBVEZNOSTI

Ključna sestavina zakona je sodelovanje. Moj zakonec ni samo moj ljubimec, ampak tudi življenjski sopotnik in sodelavec. Ker sva »v poslu« skupaj, bo veliko pogovorov na temo obveznosti: kdo bo peljal otroke, kdo bo plačal račune, kdo odnesel smeti …

Kljub temu da se moramo na dnevni ravni seveda vse to dogovoriti, bodimo pozorni, da naš pogovor ni usmerjen zgolj na obveznosti. Ko vajin pogovor izgubi vsebino o vajinem notranjem svetu (sanjah, idejah, vzgibih, željah ipd.), to pomeni rdeč alarm.

7. ISKANJE NASVETOV PRI DRUGIH, NE PRI ZAKONCU

Ko se nam zgodijo dobre ali slabe stvari, jih želimo deliti z drugimi. To je položeno v naravo človeka, ki je družabno bitje. V zdravih odnosih si par dobre in slabe stvari deli med seboj, preden bi to povedal prijatelju, sodelavcu ali svoji sestri.

Povezana zakonca si želita vse deliti najprej drug z drugim. Ko ugotovimo, da je namesto našega zakonca naša prva misel za deljenje nekdo drug, bodimo pozorni, saj alarmi utripajo.

VSI ALARMI SO LAHKO TUDI SPODBUDA

Prizadevajmo si, da alarmi ne bodo v nas prebudili strah, ampak zavedanje, da se za vsakim dobrim zakonom skriva kar nekaj (trdega) dela.

Če bomo alarme prepoznali in ukrepali, bo to v naš odnos prineslo izboljšave. Pojdimo korak za korakom. Najprej popravimo eno stvar, nato nadaljujmo z drugo. In gotovo bo naš trud imel dober vpliv na odnos in intimo s sozakoncem.

Vir: kevinathompson.com

Prevod in priredba: Eva Strajnar

Foto: therapy-121.com

VIR: ISKRENI.NET          PETEK, 02 FEBRUAR 2018 05:01  

 

5 PRAVIL KOMUNICIRANJA, KI LAHKO REŠIJO ZAKON

On vpraša: »Kaj je za večerjo?« Ona sliši: »Ne morem verjeti, da nisi pripravila večerje.« Ona vpraša: »Kdaj prideš domov?« On sliši: »Kje se obiraš, spet te ni doma, ko te potrebujem.«Couple-not-communicating

Komunikacija je ena izmed najpomembnejših spretnosti v zakonu. Za srečen zakon je pomembno, da zakonca plujeta v isto smer, se medsebojno dopolnjujeta in si pomagata. Pa vendar v zakonu prihaja do prepirov in kdajpakdaj pravih bitk. A pravilo je kruto, a resnično – če izgubi eden, izgubita oba. Odnos je lahko lep le, če se v njem počutita dobro in sprejeto oba.

KOMUNIKACIJE V ZAKONU SE DA NAUČITI

Komunikacija torej igra eno ključnih veščin, ki omogoča, da zakonca dobro sodelujeta, si prihajata naproti, se podpirata, ali pa se preko nje oddaljujeta, zadajata udarce in se globoko ranita.

A ob tem ne pozabimo vesele novice - komunikacija je veščina, ki se je da priučiti. Nekaj osnovnih pravil nam omogoča, da v odnosu do sozakonca uberemo pravi način, ki spodbuja povezanost in ljubezen.

1. PRAVILO PRVEGA ODGOVORA: POTEK SPORA NI ODVISEN OD OSEBE, KI GA SPROŽI, AMPAK OD TISTEGA, KI ODGOVORI

»Saj je on začel,« nam pogosto odzvanja v glavi in mislimo, da je to dovolj dober razlog, da začnemo prepir. Morda imate prav. Pa vendar je začetek prepira vedno pogojen z dvojino, en sam se ne more kregati. Zato prepir vedno spodbudi tisti, ki odgovori – slaba volja žene ne pomeni, da bom slabe volje še jaz; ravno takrat moram biti namesto nje tisti, ki ob njenem »izbruhu« postavi stvari na pravo mesto.

Vsak zakonec je povabljen, da sprejme slab komentar, reakcijo ali jezo in ga preusmeri. Če se ravnamo po tem principu, vez med zakoncema raste in medsebojno čutita pomoč in razumevanje, ko imata slab dan ali slab trenutek.

2. PRAVILO DOTIKA: TEŽKO JE BITI JEZEN NA NEKOGA, KI SE VAS DOTIKA

To je težko izpeljati, ko se je prepir že začel. Primernejši čas za vpeljavo tega pravila je medtem, ko se pripravljata na pogovor, ko se usedeta in vesta, da bosta mogla rešiti določeno težavo, ki morda vodi v spor.

Sami najbolje veste, katere so te »šibke točke« v vajinem zakonu. Kaj so tisti sprožilci, ki vaju pogosto pripeljejo do spora. Takrat je zelo primerno, da se zakonca usedeta drug poleg drugega in se dotikata – bodisi je to držanje za roke, preplet nog … Opazila bosta, da ko se bo začel pogovor odvijati v nevarno smer, navadno drug drugega nevede izpustita; težko se je kregati z nekom, ki se vas nežno dotika. Ko to opazita, bosta morala pri sebi narediti odločitev – ali se bosta skregala ali pa bosta umirila pogovor in ostala povezana.

3. PRAVILO PRIMERNEGA ČASA: USPEH POGOVORA JE BOLJŠI, ČE SKRBNO IZBEREMO PRIMEREN ČAS

Skrbno izbran čas pogovora je velikega pomena.

Ko nas nekaj muči, je skušnjava, da bi to rešili hitro, velika. A zelo pomembno je, da se zavemo, da je skrbno izbran čas pogovora velikega pomena. Na primer: mož in žena se okoli 23.00 odpravljata spat, ko mož v postelji ženi nenadoma reče: »Kaj misliš, da naj storiva z Jakobom in njegovo šolo, res mu kaže slabo?« Vprašanje, ki je sicer na mestu in o katerem bi se žena neznansko rada pogovorila, a tri, štiri ure pred tem. Zdaj pa je pripravljena na spanje in ne na dolgo debato. Ne razčiščujmo, ko smo utrujeni ali napeti. Izbor časa je pomemben, saj zapelje pogovor v pravo ali pa napačno smer.

4. PRAVILO ZRCALA: RAZUMEVANJE SOZAKONCA SE LAHKO IZBOLJŠA SKOZI POGOVOR

Se vam kdaj zgodi, da sozakoncu nekaj poveste, pa on sliši popolnoma drugače, kot ste to mislili sami? To lahko pripelje v nerazumevanje in prepir. Zato je dober način, ko nismo točno prepričani, kaj misli naš sozakonec, da preprosto pogledamo v zrcalo - ko pove nekaj pomembnega, ponovimo za njim: »Če te prav razumem, si rekel, da …« ali: »Ali si mislil …« Potem s svojimi besedami obnovite, kaj ste slišali od zakonca, kako ste ga razumeli. Za tem nastopi najpomembnejši del – zakoncu pustite, da vas popravi, da pove, kaj je dejansko mislil, da razloži svoje besede.

 

Smisel zrcala ni, da ima nekdo prav in drugi narobe. Tudi ni, da bi se morali zagovarjati za svoja stališča. Smisel zrcala je, da sozakonca slišiš pravilno, tako kot on dejansko želi, ne pa preko svoje interpretacije.

5. PRAVILO MOLITVE: USPEH KOMUNIKACIJE JE BOLJ VERJETEN, ČE V NAJINO SREDO POVABIVA BOGA

To pravilo ni zapleteno, a zahteva posebno pozornost. Tako hitro živimo, da smo pozabili na učinke molitve. Ne glede na to, kakšna je tema vajinega pogovora, kolikšne so vajine težave, noben scenarij ne izključuje molitve. Prej ali slej v naši komunikaciji pride do prepira – ampak kot bi rekel R.A Torrey: Razlog, da mnogi izgubijo bitko, je, da čakajo, da se bitka začne. Razlog, da mnogi uspejo, pa je, da so bitko izbojevali na kolenih, davno predno se je začela.

Skupna molitev izboljša odnos. Ena večjih težav zakoncev, ki začnejo moliti skupaj, je nerodnost. Niso navajeni moliti skupaj in zato vse izpade neposrečeno in zoprno. Zato začnimo preprosto – pokrižajta drug drugega pred odhodom, pred spanjem se zahvalita drug za drugega, začnita dnevno moliti kratko molitev po obrazcih … Po nekaj tednih bosta opazila občutno razliko v vajini komunikaciji in v vajinem odnosu.

VIR: ISKRENI.NET

Povzeto po: familylife.com

 

SVINČNIK ZANJ - POLETNI TABORI 2017

"SVINČNIK ZANJ" 

so nosili naslov letošnji poletni tabori, ki so se dogajali v okviru 

minoritskega samostana in doma duhovnih vaj Svete Trojice v Halozah in bili posvečeni Materi Tereziji. 

Z naslednjima dvema mislima, bi lahko zaobjeli njeno življenje.

1.   »Sem majhen svinčnik v rokah Boga, ki piše ljubezensko pismo svetu.«

2.      Nekoč ji je Jezus spregovoril: »Pošiljam te v temačno bedo revežev. Pojdi tja in bodi moja luč.«

PUSTOLOVSKI TABOR smo oblikovali s pomočjo ptujskih skavtov 1. in 2. pa z animatorji doma duhovnih vaj. 

Naj spregovorijo FOTOGRAFIJE.

 

 

POLETNI TABORI 2017

SVINČNIK ZANJ

1. TABOR od 1. do 3. raz. OŠ

              29. junij - 2. julij 2017

2. TABOR od 4. do 6. raz. OŠ

               4. - 7. julij 2017

3. PUSTOLOVSKI TABOR 

               od 7. do 9. raz. OŠ in srednješolci 

                      24. - 27. junij 2017

 

VEČ INFORMACIJ...

KONCERT KLASIČNIH MELODIJ

KONSERVATORJ MARIBOR IN OBČINA PODLEHNIK 

VABITA NA 

KONCERT KLASIČNIH MELODIJ 

 

Cerkev Svete Trojice v Podlehniku, 

nedelja, 18. junij 2017, ob 17.00

 

Nastopajo domačini.

 

Več na...

 

 

IZGANJALEC HUDIČA - MARJAN VETERNIK

Tretje vstopno mesto za hudiča, ki je najbolj pogosto, so naši osebni grehi. 

 

Splav je umor. Veliko žena zaradi tega psihično zboli, so depresivne ali pa se pojavi še kaj hujšega. Hodijo k raznim psihiatrom, jemljejo zdravila, a to ne pomaga. Zakaj? Ker je vzrok na duhovnem področju. Gre za greh. Ženska bo rešena šele, ko se bo spovedala. Takrat bodo antidepresivi šele prijeli, ali pa jih sploh ne bo več potrebovala. 

70 odstotkov žensk, ki pride k meni, ima težave ravno zaradi abortusa ali pa uporabe abortivnih sredstev, recimo spirale ali obročka. Gre za praktično enako zgodbo. Tudi v teh primerih lahko pride med spolnimi odnosi do spočetja, a se oplojeno jajčece ne more ugnezditi, kar dejansko pomeni splav. Ti splavljeni otroci povzročajo težave ženam, pa tudi moškim. 

Imel sem primere, ko so ženske naredile splav, pa so potem v domači hiši slišali ropot, kričanje otrok, ugašala se je televizija oziroma luči, vrata so se odpirala… Tako hudič najpogosteje vstopa v našo družbo. 

 

Tudi življenje izven zakonske skupnosti je velik greh. To namreč pomeni živeti v stalnem grehu in če živim tako življenje, so težave neizogibne. Morda ne v prvem letu, lahko pa po petih. To je tako kot bi živel v sobi polni bakterij – prej ali slej boste nekaj pokasirali. 

Marijan Veternik, izganjalec hudiča

 

ČLANEK V CELOTI NA http://www.zurnal24.si...

Gre za pet vstopnih mest, ki sem jih v svoji praksi prepoznal in našel tudi v literaturi.

1. Na prvem mestu je RANJENO DRUŽINSKO DEBLO. Če je denimo

kdo od prednikov zagrešil velik greh, ki ni bil odpuščen, lahko zlo tega greha vpliva na potomce.

2. NOTRANJE RANE, ki so nastale zato ker, nekdo ni bil ljubljen in sprejet in je bil zavržen. Človek bo imel v tem primeru vse življenje težave. 

3. Najbolj pogosto, so NAŠI OSEBNI GREHI.

4. Razne OKULTNE PRAKSE. Danes ljudje obiskujejo razne vedeževalce, bioenergetike in podobne šarlatane. Veliko teh samooklicanih "strokovnjakov" se ukvarja z okultnim in če gre nekdo k njemu, pride naravnost pod vpliv zla. 

5. vstopno mesto pa je ODDALJENOST OD JEZUSA. Danes imamo veliko ljudi, ki se imajo za kristjane, imajo vse zakramente, pa ne živijo tako, kot bi morali. Takšni so zelo dovzetni za zlo. Jezus je zaščita, sprejmete ga pri obhajilu in če te zaščite ni, je človek kot računalnik brez protivirusnega program. 

 

Kaj vsega se danes kristjani oklepamo, a vendar ni krščansko. Kaj vse to prinaša sabo? Preberi na povezavah in se pouči!

 

 1. MAGIJA, PRAVA RESNICA

2. Okultna ozdravljenja

3. BIOENERGOTERAPIJA IN DRUGE HUDIČEVE METODE OSVAJANJA LJUDI

4. OKULTIZEM – Eden od najtežjih grehov

5. BILA SEM VEDEŽEVALKA

6. VEDEŽEVANJE oz. NAPOVEDOVANJE PRIHODNOSTI

7. Temni izvori New Agea – Helena Blavatsky

8. ZANKA VZHODNJAŠKE MISTIKE

9. REJKI – ODPIRANJE VRAT ZLU

10. JOGA

11. BORILNE VEŠČINE

12. Homeopatija

13. Bivša satanistka opozarja o nevarnosti Halloween-a

14. Piercing – da ali ne

15. Tetoviranje
Tetovaža – Bodite previdni

Vir: http://www.molitev.net

Aktualno

PREKRIVAMO STREHO
Dodano dne 30. Mar 2018
SVINČNIK ZANJ - POLETNI TABORI 2017
Dodano dne 14. Jul 2017
POLETNI TABORI 2017
Dodano dne 16. Jun 2017
KONCERT KLASIČNIH MELODIJ
Dodano dne 26. Maj 2017
IZGANJALEC HUDIČA - MARJAN VETERNIK
Dodano dne 15. Maj 2017